Monday, December 21, 2009

Sambutan Christmas di Kota Kinabalu

Sambutan Christmas kali ini meriah lagi bila aku berada di Kota Kinabalu. Hanya di KK je sambutan perayaan pelbagai kaum diraikan dengan semeriah begini rasanya. Siap main bunga api lagi tu. Terasa tiada sempadan antara kaum sudah semestinya. Kedai cina, melayu masuk. Kedai india, cina masuk. Kedai melayu, cina pun masuk. Apa ada hal? Kita semua manusia biasa.


Pada 15, 16 dan 17 hb December yg lepas, aku membantu perniagaan kecil adik aku si Izzaaz tu. Dia berjaya mendapatkan satu lot berniaga sepanjang jalan gaya atau lebih dikenal dengan nama "Gaya Street". Setelah aku bersusah payah melayan kerenah acuh tak acuh die ni. Aduhai.. Sabar je..

Tujuan utama pada tika itu adalah untuk menjual "apam balik". Tetapi dengan dukacitanya (cewah.. dah start dah ni) pihak berkuasa Dewan Bandaraya Kota Kinabalu tidak membenarkan peniaga untuk memasak di kawasa perniagaan. So, dgn erti kata lain, tak dapek dah nak bukak kedai ni. Aduhai. Lalu, kami memutuskan untuk menjual air minuman tin sahaja pada malam itu.

Keadaan agak lengang pada mulanya, barusan sahaja tahu yg gaji goverment servant untuk bulan ini adalah pada 17hb Dec. So, nak tak nak, bkak aje lot tu. Memang agak mencabar nak jual air tin aje ni. Sampai ada member jadi frust tau (Umar dan Adam ikut kami berjual gak. Saje letak nama, kenal ke?) Jadi, keluar la mcm2 cadangan nak tambah pemainis la, produk la, barang la. Macam2 la dorang ni. Layaan je. Natijahnya, memang tak best langsung jual air tin. Bikin panas itu DBKK nda mo kasi kami masak kuih. Atuuuuukooooiii..~~ [kalu x paham tu, buat2 paham le ye...]

0 comments:

Post a Comment